61 pct. af Danmarks største virksomheder har fremskyndet implementeringen af digitale løsninger under covid-19, viser ny rapport
Coronakrisen og den efterfølgende hjemsendelse af titusindvis af ansatte har tvunget dansk erhvervsliv til at tage et digtalt tigerspring. Det viser en ny undersøgelse, hvoraf det fremgår, at 61 pct. af Danmarks 1000 største virksomheder målt på omsætning har fremskyndet implementeringen af digitale løsninger under coronakrisen.
“Det ville aldrig været kommet, hvis coronakrisen ikke var sket. Virksomhederne har indset, at man kan arbejde sammen på helt andre måder, end man hidtil har gjort” siger Steen Christensen, direktør for digital og teknologi hos Rambøll Management Consulting i Danmark, der har gennemført undersøgelsen i samarbejde med interesseorganisationen Dansk IT.
Grænsen for, hvad man kan gøre virtuelt kontra fysisk, har flyttet sig fuldstændigt,” tilføjer han.
Mens nogle virksomheder på den helt store klinge benytter coronakrisen som springbræt til at gennemføre digitale transformationer, handler det digitale kraftspring for mange af virksomhederne om, at de nu i højere grad har taget digitale virkemidler i brug for at være i stand til at kommunikere internt og med kunder, forklarer Steen Christensen.
Undersøgelsen, der er foretaget blandt mere end 200 adm. direktører og it-chefer i Danmarks største virksomheder, og som er gennemført i perioden fra april og frem til juni i år, taler samme sprog som resultaterne fra tidligere undersøgelser.
I maj viste en undersøgelse fra Dansk Industri (DI) foretaget blandt 1428 virksomheder, at mere end 60 pct. havde øget brugen af digitale arbejdsformer, mens mere end hver femte virksomhed allerede havde styrket sine digitale salgskanaler.Hjælp til digitalisering
Hjælp til digitalisering
Hos flere af Danmarks største konsulenthuse har det ligeledes samstemmende lydt, at virksomheder særligt har efterspurgt hjælp til digitale transformationer.
“En række virksomheder har under covid-19 oplevet, at hurtig adgang til data er afgørende for at kunne handle hurtigt og være agile. Covid-19 ændrede spillereglerne, og adgangen til data og styringsinformation er blevet enorm vigtig,” forklarede Martin Søegaard, ledende partner i Deloitte, forleden til Børsen.
Hos medievirksomheden Allers it-afdeling, der beskæftiger omtrent 100 mennesker, har den øgede digitalisering under coronakrisen ført til en fremgang i produktiviteten på 10 pct., forklarer Torben Kjær, direktør i Aller IT.
Hjemmearbejde
Det skyldes især, at medarbejderne har flyttet arbejdsstationen hjem, hvorved de sparer tid på transport og heller ikke bliver forstyrret. De fleste medarbejdere oplever, at der er færre møder, og at møderne er kortere, fordi de bliver afholdt virtuelt,” siger Torben Kjær og fortsætter: “Isolationen, som på nogle punkter har været en downside for de ansatte, har på effektiviteten givet en stor upside.” At den øgede digitalisering har resulteret i en øget produktivitet hos Aller IT ligger i tråd med undersøgelsen fra Rambøll og Dansk IT, som finder frem til, at den samlede produktionsgevinst på tværs af alle virksomheder beløber sig til 10 mia. kr.
Forskel på brancher
Ifølge Steen Christensen fra Rambøll ligger danske virksomheder generelt på et højt niveau, når det kommer til digital parathed. Kigger man på de enkelte brancher, er der dog store indbyrdes forskelle.
Blandt de mindst digitaliserede brancher finder man entreprenørvirksomheder, kemivirksomheder og møbelproducenter. I den modsatte ende finder man finanssektoren, mediebranchen samt transport- og energivirksomheder, fortæller Steen Kristensen.
Denne artikel er fra Børsen.dk (https://borsen.dk/nyheder/virksomheder/covid-19-udloser-digitalt-tigerspring)